Skudhuller på væggen på Nørre Allé 27

Nazister likvideret på Nørre Allé

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Den 13. september 1944 likviderede unge sabotører fra BOPA to nazister på Nørre Allé. Nazisterne var kendte talsmænd for nazismen, og de arbejdede tæt sammen med den tyske besættelsesmagt.

Likvideringen på Nørre Allé

Den 13. september 1944 cyklede den lille gruppe på tre sabotører til Glostrup og lagde sig med ladte maskinpistoler i baghold bag en hæk i en have ved Nørre Allé. Nervøse, men fast besluttede på at gennemføre likvideringen, ventede de på, at nazisterne skulle nærme sig. Da de to nazister passerede dem, råbte de dem an, og nazisterne satte i løb for at slippe væk. Men sabotørerne trykkede maskinpistolernes aftrækkere i bund og sendte en regn af kugler efter dem. Nogle kugler ramte villaen på den anden side af vejen. Efter nazisterne var styrtet om på vejen stak sabotørerne af fra stedet, og lod ligene ligge tilbage på vejen.

Den ene af de dræbte var en 44 årig kendt dansk nazist ved navn Aage Petersen, der arbejdede for Schalburgkorpset på korpsets hovedkvarter i København. Han var en af lederne bag den nazistiske propaganda i Danmark.

Aage Petersen var i forbindelse med propagandablade: et hed ”Maanedens Tilskuer”, et andet hed “Europa Kabel” (Kilde: Funch, Egon: De tunge dage, Glostrup 1981. Og HOT Ekspres. 14. sept. 1944, SA: Dansk-svensk Flygtningetjenestes Arkiv).

Den anden dræbte var den 37-årig Torben Arne Vikelsø-Jensen.  Han skrev for “Maanedens Tilskuer” , men havde ikke den samme indflydelse som Aage Petersen, og han var ikke ansat af Schalburgkorpset. Han var ansat som jurist i København Kommune, og skrev for bladet frivilligt i sin fritid.

Planlægningen

Måske havde Jørgen Jespersen selv  overvåget Aage Petersens færden gennem en periode, og på den måde fundet ud af, hvornår han kunne få ham på skudhold, men dette er ikke sikkert. Jørgen Jespersen har nemlig udtalt til journalist Peter Øvig Knudsen, at han intet kendte til Aage Petersen udover navn, signalement og bopæl. Disse oplysninger havde han fået udleveret, og han var end ikke klar over, at Aage Petersen var en kendt nazist! Han handlede blot efter ordre oppefra. Mest sandsynligt er det, at lokale BOPA folk har overvåget Aage Petersen, så de ikke har skilt sig ud fra hverdagslivet i Glostrup.

Jørgen Jespersen deltog også i sabotagen med værnemagerfabrikken Globus.

Unge sabotører fra BOPA ønskede aktiv modstand

Det var en ung mand på 18 år, der ledte den lille gruppe på tre, som stod bag likvideringen af to nazister på Nørre Allé. Inden for BOPA bar den unge mand dæknavnet “KK”, men i virkeligheden hed han Jørgen Jespersen. Han havde været aktiv i BOPA siden 1943, og han var tiltrukket af modstandsbevægelsen, fordi han mente, at den passive og fredelig modstand i form af symbolske protester og alsangsstævner ikke var tilstrækkelig.

Jørgen Jespersen KK. Kilde Frihedsmuseet 42J0000127
Jørgen Jespersen var sabotøren, der likviderede nazisten Aage Petersen på Nørré Alle. Han mente, at aktiv og voldelig modstand var nødvendig for at slå nazisterne. Kilde Frihedsmuseet 42J0000127

Læs mere: Glostruppræst organiserede alsangsstævner i protest mod besættelsen.

Jørgen Jespersen ønskede aktiv modstand. Han mente, at alle midler måtte anvendes med henblik på at slå nazisterne tilbage.

“Vi var stærkt provokeret af, at den ældre generation totalt havde svigtet ved at sælge landet uden at gøre modstand”, har Jørgen Jespersen udtalt i et interview til journalisten Peter Øvig Knudsen.

Billed: Skudhuller i væggen på Nørre Allé 27
Ikke alle skud ramte målet. Nogle kugler slog ind i væggen på Nørre Allé 27, hvor de stadig kan ses. Foto: 2014.

 

 

 

Læs mere: Værnemagerfabrikken Globus raseret efter sabotage[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]